ROMER (balról - jobbra): Bese Botond – magyar dudás, 
Major Szabolcs – dobos, Sziva Balázs – énekes, 
Kovács Richárd – basszusgitáros, Mód Szabolcs – gitáros

                                        

I. ÁTTEKINTÉS

* 1994 –es megalakulása óta a ROMER 10 stúdióalbumot, 5 EP-t, 5 gyűjteményes lemezt, 3
koncertlemezt, 1 bakelit kislemezt és 2 megosztott lemezt (egyet a Független Adóval
és egyet az Archívummal), 17 hivatalos videóklippet és 3 koncert DVD-t készített, valamint 9 válogatás CD-n és 2 válogatás DVD-n is szerepelt. 2010-ben a Keménymag című album a megjelenés hetében a hivatalos magyar lemezeladási lista 2. helyén nyitott, éppen úgy mint 2012-ben a Mindörökké Magyarország című lemez. A 2013 végén megjelent, két évtizedes pályafutásukat átfogó Jubileum című válogatás CD is bekerült a Mahasz Top 40-be, a 21. helyen. 2014-ben a Petőfi versmegzenésítéseket tartalmazó Szabadság, szerelem! című lemez nyitott a lista 7. helyén, 2015-ben pedig A hazáért című EP sorozat első része, a Piros a 2., folytatása a Fehér pedig egy évre rá a 3. helyig jutott.

* A csapat közel 600 koncertet adott a Kárpát-medence 32 történelmi vármegyéjének 141 településén, de felléptek már Olaszországban és Lengyelországban is.

* Az együttes dalaihoz készült különböző videók össznézettsége a Youtube-on meghaladja a 10 milliót. 

* A zenekarról két dokumentumfilm készült: a Dübörög a nemzeti rock, amelyet 2007-ben több fővárosi moziban is bemutattak, illetve a 15 év nemzeti rock 2010-ben. Két további dokumentumfilmhez (Csillagösvényen 1-2.) pedig a dalaikat használták fel a készítők.

* Lemezeiken és élő fellépéseiken közreműködött már Schuster Lóránt és Sárvári Vilmos (P.Mobil), Mogyorósi László (Pannónia, Metró, Mogyorósi Trió), Mentes Norbert és Gőbl Gábor (Moby Dick), Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago), ifj. Csoóri Sándor (Muzsikás), Vedres Joe és Hirlemann Bertalan (Beatrice, Bikini), Sáfár József (P.Box), Weisz Kicsi (Kalapács, Zorall) és Szasza (Action, Zorall).

* Pályafutása során a magyar rockzene olyan nagyjaival játszott együtt a banda, mint a P.Mobil, a Beatrice, a Kormorán, a Korál, a Lord, a Mini, a Deák Bill Blues Band, a Rolls Frakció, az Ős-P.Box, a Moby Dick, az Aurora, az Action, a Pokolgép, az Ossian, a Kalapács, a Road vagy Waszlavik Gazember, valamint olyan legendás hazai Oi! együttesekkell osztották meg a színpadot, mint az Egészséges Fejbőr, az Oi-kor, vagy a Független Adó, a nemzetközi mezőnyből pedig koncerteztek többek között a Boots & Braces (D), az Armco (ITA) a Legittima Offesa (ITA) és a Kategorie C (D) társaságában is. 

 

II. BIOGRÁFIA

1. AZ ELSŐ ÉVTIZED (1994-2004)

A rendszerváltás után négy évvel, az MDF-kormány gyengeségét kihasználva, a kommunisták ellentámadásba lendültek és az MSZMP utódpártja, az MSZP visszatért a hatalomba. A komcsik a szabad demokratákkal közösen alakítottak kormányt. Magyarország új miniszterelnöke, a szovjet megszállók kivonulása után hamarosan egy volt pufajkás, Horn Gyula lett. A kapitalistákká átvedlett régi elvtársak megint Magyarország nyakán ültek.

Nagyjából ekkorra tehető a Romantikus Erőszak megalakulása. Ekkor határozta el a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium három, 17 éves diákja, Dohy Péter dobos, Csizmadia Kristóf ritmusgitáros, és Sziva Balázs énekes, hogy zenekart alapít.1993 októberében Sziva Balázs és Dohy Peti még egy Célpont nevű bandában zenélt. Ezt a csapatot rajtuk kívül Mrázik Ferenc (Ziki) - basszusgitáros, énekes és – időnként  – a Rohamosztag gitárosa Sólya András (Bundi) alkotta. A Célpont nem bizonyult életképesnek és a zenekarvezető Ziki sorkatonai bevonulása után rövid úton fel is oszlott.

Hivatalos CD letöltések ITT!

ROMER TV

Sziva Balázs facebook naplókönyve